skip to Main Content
Jäsenkirje 2 / 2020

Jäsenkirje 2 / 2020

 

JÄSENKIRJE 2 / 2020

                                                                                                                                                                                   

Syksyinen tervehdys hallitukselta!

Olen Oili Kangasniemi, oulaistelainen perheenäiti.

Työskentelen eräällä koululla henkilökohtaisena avustajana.

Olen ollut Jokilaaksojen omaishoitajat ja läheiset ry:n hallituksessa tämän vuoden alusta lähtien.

Näin syksyn tullen jokainen varmaan miettii uutta tekemistä kesäisten puuhien tilalle. Joku kaivaa sukankutimen esille, toinen alkaa lueskella tv-kanavien tarjontaa. Kolmas ajattelee jotakin uutta. Kansalaisopistot avaavat ovensa ja kurssitarjotin pursuaa kaikkea kivaa.

Harrastukset oivat tärkeitä meille jokaiselle. On mukava päästä irtaantumaan arjesta jonkin mieluisen tekemisen parissa. Tunti, puolitoista viikossa virkistää mieltä kummasti ja sen jälkeen jaksaa taas puurtaa arjessa. Aika itselle on tärkeääkin tärkeämpää.

Suurperheen äitinä minulle ei aina löytynyt omaa aikaa silloin, kun lapseni olivat pieniä. Yritin kuitenkin varastaa aikaa edes hippusen päivittäin. Imettäessä luin kirjoja tai katselin televisiota. Päiväunien aikana kirjoitin kirjeitä ympäri maailman – se rakas harrastus on säilynyt minulla ihan ekaluokkalaisesta lähtien. Kaipasin aikuisia ympärilleni.

Vanhimpien jälkeläisten vartuttua isommiksi pestasin heidät lapsenvahdeiksi ja lähdin harrastamaan. Isoja en vaatinut – tunnin karaokehetki naapurissa kerran viikossa tai näytelmäharjoitukset. Toisten ihmisten näkeminen ja ajatusten vaihtaminen heidän kanssaan toi odotettua vaihtelua pikkulapsiarkeen.

Myös toimiminen eri yhdistyksissä on aina ollut minulle tärkeä henkireikä. Mielestäni on mukava olla kuulolla koulun tapahtumista ja tähän antavat mahdollisuuden pihapiiri, rinki ja vanhempainyhdistys. Pienen maaseutukylän asukkina oman alueen asioitten hoitaminen on lähellä sydäntä ja siksipä nuorisoseura ja kyläyhdistys saivat minusta toimijan. Lasten myötä pääsin mukaan myös paikallisen 4H-yhdistyksen toimintaan, entisestä pikkukerholaisesta tuli hallituksen puheenjohtaja moneksi vuodeksi.

Aina ei pääse kauas kotoa harrastamaan. Silloin kannattaa kutsua ystäviä kylään tai piipahtaa naapurissa. Näin syksyllä jo kotipihalla voi nähdä paljon mielenkiintoista: lintujen lähdön tai kauniin ruskan, kouluun kiiruhtavat lapsukaiset tai pelloilla ahkeroivat viljelijät. Mielikuvituksen ja haaveiden siivin pääsee vaikka kuinka pitkälle pois tavallisesta ja uskokaa tai älkää: sekin piristää kovasti mieltä!

Terveisin Oili Kangasniemi, hallituksen jäsen

 

JÄSENASIAA

Jokilaaksojen omaishoitajat ja läheiset ry:n henkilöjäsenmäärä on tällä hetkellä reilusti yli 200 ja kannattajajäsenyrityksiä on noin 30. Henkilöjäsenen 25 €:n jäsenmaksusta puolet tuloutetaan paikallisyhdistykselle ja toinen puoli menee valtakunnalliselle Omaishoitajaliitolle. Me jäsenet saamme jäsenmaksulla mm. Liiton 4 kertaa vuodessa toimittaman Lähellä-lehden ja paikallisyhdistyksen järjestämää monipuolista palvelua sekä virkistys- ja kulttuuritarjontaa. Jäsenyys osoittaa myös vahvaa kannatusta omaishoitoasiaan ja siihen, että Suomessa pystyy toimimaan omaishoidon ja omaishoitajien asioita esille tuova järjestö.

Mikäli tiedät jonkun, joka on kiinnostunut liittymään järjestöömme, liittymislomake löytyy Jokilaaksojen omaishoitajat ja läheiset ry:n verkkosivuilta kohdasta jäsenasiat. OmaisOivan ohjaajat Teija ja Arja välittävät myös liittymiskaavakkeita, jotka toimitetaan edelleen Omaishoitajaliiton jäsensihteerille.

Mikäli jostakin syystä jäsenyydestä luovutaan, pyytäisimme ilmoittamaan siitä yhdistykselle. Asiasta voi ilmoittaa toimistoomme tai yhdistyksen jäsenasioista vastaavalle eli Marja-Riitta Käännälle sähköpostilla osoitteen marjariittakaanta@gmail.com tai puhelimitse numeroon 040-735 6368.

Hyvää syksyn jatkoa toivotellen Marja-Riitta

 

HAILUOTO-reissu

Yhdistys järjesti elokuun puolen välin seuduissa kiinnostavan ja monien toivoman tutustumisreissun Hailuotoon. Huovarin tilavassa bussissa oli 30 yhdistyksen reissulaista ja Hailuodon lisäksi tutustuttiin Kempeleessä sijaitsevan kuuluisan Vihiluodon kalaravintolan antimiin.

Lauttamatka Hailuotoon oli jo itsessään erilaista ja jännittävää matkantekoa. Lauttamatkaan ja Hailuoto-kierrokseen toi erityisen lisän maanmainio paikallisopas ja monitoimimies Kauko Ervasti. Tutustumismatkalla saimme hyvän tietopaketin Hailuodon historiasta, sen asukkaista, yritystoiminnasta ja saaren liikenneyhteyksien tuomista erityispiirteistä sekä tietoa saarelle suunnitellusta siltahankkeesta.

 

 Hei!

Olen geronomi opiskelija Tiina Flink, Haapajärveltä. Tällä hetkellä olen                                    täällä Jokilaaksojen omaishoitajat ja läheiset ry:ssä suorittamassa

10 viikon ammatillisuutta vahvistavaa ja syventävää harjoittelua. Tämä on

viimeinen harjoittelu ja ”geronomin paprut” pitäisi olla ”lakkarissa” tämän

vuoden lopulla. Geronomin ammattikuvaus on vanhusalan asiantuntija

eli toimimme laaja-alaisesti erilaissa työpaikoissa ikäihmisten parissa ja

tuleva työni tulee olemaan mielenkiintoista ja vaihtelevaa.

Seuraavassa hieman taustatietoja itsestäni; Minulla on neljä poikaa ja kaksi ihanaa pojanpoikaa. Näin aikuisiällä innostuin vielä opiskelusta, ja olen sitä mieltä, että ihminen ei ole koskaan liian vanha oppimaan uusia asioita eli ”vanha koirakin voi oppia uusia temppuja”. Mielimottoni on ”Carpe diem”, tartu hetkeen eli kaikkiin uusiin tilaisuuksiin kannattaa tarttua ja elämä on mahdollisuuksia täynnä.  Aikaisemmilta ammateiltani olen mm. kunto – ja lähihoitaja. Lisäksi olen toiminut useissa eri hankkeissa projektikoordinaattorina lähinnä ikäihmisten liikunnan parissa. Tällä hetkellä toimin päätyönäni lähihoitajana arviointiyksikkössä, jossa kohtaan omaisia ja heidän hoidettaviaan, joten minusta tuntui, luontevalta tulla harjoittelemaan juuri tänne. Kiitos Arjalle ja Teijalle, kun otitte minut vastaan, vaikka elämme nyt haasteellisia aikoja.

Aurinkoisin syysterkuin Tiina

 

 

HeOmaisOivasta!

OmaisOivan syksyn toiminta on käynnistynyt ja viimeisimmätkin vertaistukiryhmät käynnistyvät nyt syyskuussa, joten tervetuloa myös ryhmiin. Tapahtumia mihin osallistutaan kasvotusten, on harkitusti tulossa ja keväältä siirretyt Voimaantumispäivät on tarkoitus pitää tässä tämän vuoden puolella. Joten seuratkaa milloin ilmoittautuminen alkaa, sillä paikkoja on rajoitetusti!

Tämän kirjeen loppupuolella on myös Tapahtumakalenteri, missä on toimintaa marraskuun puolelle. Lisäksi vuoden viimeinen kirje ilmestyy sitten marraskuun loppupuolella. Siinä tulee olemaan loppuvuoden tapahtumia ja erityisesti Omaishoitajaviikon (vk 48) tapahtumat. Tiesittehän, että toimintoihimme voi osallistua myös yli kuntarajojen ja tapahtumat ovat avoimia kaikille omaishoitoon liittyvistä asioista kiinnostuneille.

Syysterveisin Teija ja Arja

 

TAPAHTUMAKALENTERI syksy 2020:

ALAVIESKA:

Omaishoitajien vertaistukiryhmä; Seurakuntakodin nuorisotila; 14.10., 11.11., klo 13.00-14.30, os. Papinpolku 1, Alavieska.

 

HIMANKA:

Ohjausta ja neuvontaa omaishoitoasioissa; Himangan Palvelutoimistolla, 2 krs. kokoushuone. 12.10., ja 9.11., klo 11 – 12 os. Raumankarintie 2. OmaisOiva- ohjaaja Teija Sorvoja paikalla ilman ajanvarausta. Tervetuloa juttusille!

Omaishoitajien vertaistukiryhmä; Himangan palvelutoimisto, 2 krs. kokoushuone ; Maanantaisin 12.10., 9.11., klo 13 -14.30, os.Raumankarintie 2, Himanka. Tervetuloa!

 

KALAJOKI:

Omaishoitajien vertaistukiryhmä; Ventelän- talo; 12.10., 9.11., klo 13.00-14.30, os. Venteläntie 1 Kalajoki.

Muisti- ja Omaishoitoneuvola: maanantaisin 26.10, 30.11 ja 21.12. klo 10 – 12 Ventelän- talolla os. Venteläntie 1. Muisti- ja omaishoitoneuvolassa tarjolla henkilökohtaista ohjausta ja kuuntelevaa korvaa ilman ajanvarausta. Muistiasiantuntija Mirja Hynninen ja Oiva- ohjaaja Teija Sorvoja paikalla. Tervetuloa!

 

Nuppi- ja Ruppi- ryhmä: torstaisin 22.10., 26.11., ryhmä 1 klo 10.30 – 12.00  ja ryhmä 2 klo 13.00 – 14.20., os. Venteläntie 1. Läheisille ja sairastuneille pääasiallisesti eriytettyä toimintaa. Kysy kummassa ryhmässä on tilaa! Lisätietoja Muistiluotsista p. 044 – 770 0025 tai OmaisOivasta p. 044 – 98 68 159.

 

DIGI- kahvila: Tiistaina 17.11.2020 Ventelän- talolla klo 13 – 15 os. Venteläntie 1 Kalajoki. Sinulla on mahdollisuus varata henkilökohtainen aika Digi- opastukseen; älypuhelimet, tablet-tietokoneet ja tietokoneet. Omat älylaitteet mukaan! Tarjolla on 4 x 30 minuutin henkilökohtaista ohjausaikaa. Ajanvaraus Oiva- ohjaajille Ma 16.11. mennessä Arja p. 044 -98 68 159 tai Teija p. 044 – 98 68 009. Kahvitarjoilu! Yhteisytössä: Aikuisten Digitaidot – hanke  / Minna Koirikivi.

 

MERIJÄRVI:

OmaisOiva- kahvila: Merijärven omaishoitajien ja läheisten tapaaminen perjantaina 25.9.2020 klo 12 – 14 Merijärven Pappilassa os. Vanhatie 20. Ohjelmassa makkaranpaistoa, kahvittelua pullan kera ja vapaata keskustelua! Lämpimästi tervetuloa tapaamaan tuttuja ja tutustumaan toimintaamme! Yhteistyössä: Merijärven Kappeliseurakunnan Diakoniatyö ja Jokilaaksojen omaishoitajat ja läheiset ry /OmaisOiva.

 

OULAINEN:

Nuppi- ja Ruppi- ryhmä: tiistaisin 6.10., 3.11. ja 1.12. klo 14 – 15.30 Penttilän- talolla os. Putilankatu 1. Läheisille ja sairastuneille pääasiallisesti eriytettyä toimintaa. Lisätietoja Muistiluotsista p. 040 – 026 8711 tai OmaisOivasta p. 044 – 98 68 009.

Omaishoitajien vertaistukiryhmä; Penttilän talo; Keskiviikkona 14.10., 11.11., klo 15.30-18.00, os. Putilankatu 1, Oulainen.

Muisti- ja Omaishoitoneuvola: maanantaisin 26.10, 30.11 ja 21.12. klo 13 – 15 Penttilän- talolla os. Putilankatu 1. Muisti- ja omaishoitoneuvolassa tarjolla henkilökohtaista ohjausta ja kuuntelevaa korvaa ilman ajanvarausta. Muistiasiantuntija Mirja Hynninen ja Oiva- ohjaaja Teija Sorvoja paikalla. Tervetuloa!

Erityislasten- ja vanhempien vertaistukiryhmä: 28.10. ja 18.11 klo 17 – 18.30 Seurakuntatalon kerhotilat os. Oulaistenkatu 59. Ryhmässä jaetaan arjen asioita, kahvitellaan ja otetaan hetkinen omaa aikaa, seurassa jossa ymmärretään erityisen perheen asioita. Vankkuri- hanke järjestää lapsille omaa toimintaa ryhmän aikana. Ryhmiin ovat tervetulleita kaikki vanhemmat ja lapset ilman diagnoosirajoja. Tervetuloa!

Suomen Kielipolku / Aivoliiton Vertaistuki – ilta: keskiviikkona 28.10. 2020 klo 17 – 18.30 Oulaisten Seurakuntatalon kerhotilat os. Oulaistenkatu 59.  Tietoa ja Toimintaa esittelemässä Kielipolku ry:stä Eija Heikura ja Hannu Lehto sekä etäyhteyksillä Aivoliitosta Hannele Merikoski ja Anni Vieru. Lapsille toimintaa Vankkuri- hankkeen toimesta. Kahvitarjoilu ja lapsille pientä purtavaa tarjolla! Tervetuloa!

® Ovet- valmennus Oulainen: 15., 20., ja 29.10.2020 klo 10 – 14 Penttilän- talolla os. Putilankatu 1. Valmennuksesta saat monipuolisesti tietoa ja tukea omaishoitajana toimimiseen sekä arjen avuksi. Valmennus on maksuton ja tarkoitettu kaikille, joiden läheinen on sairastunut tai vammautunut ja tarvitsee apua päivittäisissä toiminnoissa. Väliajalla kahvittelua ja pientä purtavaa. Lisätiedot ja ilmoittautuminen to 8.10. mennessä Arjalle tai Teijalle.

DIGI- kahvila: Ma 2.11.2020 Penttilän- talolla klo 13 – 15 os. Putilankatu 1. Sinulla on mahdollisuus varata henkilökohtainen aika Digi- opastukseen; älypuhelimet, tablet-tietokoneet ja tietokoneet. Omat älylaitteet mukaan! Tarjolla on 4 x 30 minuutin henkilökohtaista ohjausaikaa. Ajanvaraus Oiva- ohjaajille Pe 30.10. mennessä Arja p. 044 -98 68 159 tai Teija p. 044 – 98 68 009. Kahvitarjoilu! Yhteistyössä: Aikuisten Digitaidot – hanke  / Minna Koirikivi.

 

SIEVI:

Sievissä ei tällä hetkellä Omaishoitajien vertaistuki- ryhmä toimintaa, mutta järjestämme toimintaa toiveiden ja tarpeiden pohjalta. Toimintoihimme voi osallistua myös yli kuntarajojen, joten TERVETULOA toimintaan mukaan! Kysymykset ja yhteydenotot toiminnasta Oiva- ohjaajiin p. 044-98 68 159 tai p. 044-98 68 009.

 

 YLIVIESKA:

Muistineuvola: maanantaisin 5.10, 30.11 ja 21.12. klo 9.30 – 14.30 OmaisOiva- toimistolla os. Savisilta 1 LT 5. Muistineuvolassa tarjolla henkilökohtaista ohjausta / neuvontaa sekä kuuntelevaa korvaa ilman ajanvarausta. Muistiasiantuntija Mirja Hynninen paikalla. Tervetuloa!

Omaishoitajien vertaistukiryhmät:

OmaisOiva- toimisto, (päiväryhmä); Tiistaina 27.10., 24.11., klo 13 – 14.30, os. Savisilta 1 LT 5, Ylivieska.

Häggmann- kahvila keskusta, (iltaryhmä); Keskiviikkona 14.10., 28.10., 11.11., 25.11., klo 17.30 – 19.00, os. Rautatienkatu 8 Ylivieska.

Erityislasten vanhempien vertaisryhmä YLIVIESKA: Tiistaisin 20.10. ja 17.11 klo 18 – 19.30 OmaisOivatoimisto os. Savisilta 1 LT 5. Ryhmässä jaetaan arjen asioita, kahvitellaan ja otetaan hetkinen omaa aikaa, seurassa jossa ymmärretään erityisen perheen asioita. Ryhmään ovat tervetulleita kaikki erityislasten vanhemmat yli kuntarajojen!

Nuppi- ja Ruppi- ryhmä: keskiviikkona 21.10., 18.11. ja 16.12. klo 13 – 14.30 OmaisOiva- toimisto os. Savisilta 1 LT 5. Läheisille ja sairastuneille pääasiallisesti eriytettyä toimintaa. Lisätietoja Muistiluotsista p. 040 – 026 8711 tai OmaisOivasta p. 044 – 98 68 159.

DIGI- kahvila: Pe 13.11.2020 OmaisOiva- toimistolla klo 13 – 15 os. Savisilta 1 LT 5. Sinulla on mahdollisuus varata henkilökohtainen aika Digi- opastukseen; älypuhelimet, tablet-tietokoneet ja tietokoneet. Omat älylaitteet mukaan! Tarjolla on 4 x 30 minuutin henkilökohtaista ohjausaikaa. Ajanvaraus Oiva- ohjaajille To 12.11. mennessä Arja p. 044 -98 68 159 tai Teija p. 044 – 98 68 009. Kahvitarjoilu! Yhteistyössä: Aikuisten Digitaidot – hanke  / Minna Koirikivi.

AVOIMET OVET- päivä: Maanantaina 16.11. klo 9 – 15. Mielenterveysviikon luento aiheesta JAKSAMINEN ELÄMÄN MUUTOS TILANTEISSA klo 12 – 14. Aiheeseen meidät johdattaa Saila Heikkilä Jokilaaksojen Tiimi ry:stä. Kahvitarjoulu koko päivän. Tervetuloa!

 

Tiedoksi: VOIMAANTUMISPÄIVÄT Härmään 2. – 4. 12.2020. HUOM! Julkaisemme ilmoittautumisen aloituksen myöhemmin. Paikkoja rajoitetusti!

Vallitsevasta tilanteesta johtuen, tapahtumien ja kaikkien toimintojemme suhteen, mekin noudatamme yleisiä valtakunnallisia ohjeita. Joten hyvä käsihygienia, maskin käyttö (vahva suositus) sekä osallistuminen toimintaan täysin terveenä, on hyvä suoja itsellemme ja läheisillemme kuin myös muille. Pysytään terveinä!

Muutokset tapahtumiin mahdollisia, joten seuraa ilmoitteluamme Kalajokilaakson muistilistalta, kotisivuiltamme www.jokilaaksojenomaishoitajat.fi, olemme myös facebookissa. OmaisOiva- toimisto os. Savisilta 1 LT 5 84100 Ylivieska. Oiva-ohjaajat Arja p. 044-9868159 ja Teija p. 044-9868009.

Nähdään ja pidetään yhteyttä!                     Terveisin Arja ja Teija OmaisOivasta

 

 

 

Back To Top